Friday, August 7, 2015

BEGEDIL SEDAP

Assalamualaikum...

Amboi tajuk kemain. Mentang-mentang la asyik hadap open house dan open office sepanjang Syawal ni....citer makan je. Dah makan pasti gemuk. Nangis sorang sorang! Kikkiki. Tajuk di atas berkaitan cerita semalam. Al kisahnya semalam, bff aku si Jun dan Ida datang beraya kat rumah. Dorang dh roger 2-3 hari awal nak datang. So memikir la menu apa nak masak. Masa adik aku dtg beraya, hasben masak mee kari. Sedap giler mee kari hasben aku masak tuh. Hehehehe matik la puji hasben sendiri.

Semalam turn aku lak masak utk tetamu aku 2 sekeluarga ni. Bincang dgn hasben buat mee sup ajelah. Tapi hasben plak beli nasi impit adabi utk opis dia. Aku cilok 15 ketul utk rebus. Senang. Time rehat semalam bergegas aku balik rumah masak kuah sup dulu. Time relaks nak tunggu kuah sup masak, macam bosan je. Terus timbul idea nak buat begedil sedap. Ini pun sebab teringat begedil biras aku masa raya kat rumah mertua. Aku tolong dia gentel begedil tu, sesambil risik2 resepi sekali. Hahahaha tolong ada makna tu. Akhirnya dalam sejam jadilah 30 ketul begedil sedap aku tu....

Dah siap gentel. Tapi tak comey sangat sebab buat time rehat kan. Berkejar-kejar masa. Nak masuk opis lagi. Memandangkan aku rebus nasi impit nak buat soto, so kalau ada begedil lagi la ummmpphhhh bila makan. Nak nak dgn sambal kicap berapi aku tu. Meleleh air mata makan.


Yang ni begedil yang dah siap digoreng. Siap goreng 1st round aku dah ngap beberapa ketul. Buat begedel ni tak leceh sgt. Bahan pun x banyak...sejam dh siap utk dimakan. Menu mee sup dan soto semalam aku x snap pun. Sibuk layan tetamu, sibuk kat dapur dan sibuk dgn Iskandar anak soleh ku itu.

Meh aku share recipe yg aku pelajari dgn tak sengaja dari biras aku....

Resepi : Begedil Sedap
Sumber : Biras ku ;-)

Bahan;

10 ketul kentang
2 sudu besar bawang goreng
Sedikit garam dan serbuk perasa
Beberapa tangkai daun sup dan daun bawang
Sebiji telur

Cara;

1. Kopek kentang dan belah 6. Kemudian gorengkan kentang hingga empuk
2. Tumbuk kentang yg tlh digoreng hingga lumat.
3. Tumbuk bawang goreng sedikit bagi hancur dan hiris halus daun sup dan daun bawang.
4. Gaulkan kentang yg ditumbuk bersama daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
5. Kemudian bulatkan kentang tu kecik2 atau ikut suka hati saiz yg korang nak. Jadilah bulatan begedil.
6. Pukul telur dan celupkan begedil dalam telur dan boleh digoreng.
7. Bila dah kekuningan...boleh angkat, toskan dan boleh dihidangkan.

Resepi ni simple je...tp dah mengarang jd panjang la pulak. Hahahhahaha. Selamat mencuba.



P/s ; Hari ni kenyang makan satay je.


1 comment:

  1. sedapnya petang2 hujan gini makan begedil ... tapi selalu je pggl kueh bedegil haha

    ReplyDelete

Tinggalkan komen di sini ... Terima kasih ;=)

MAKLUMAN : Jangan Tinggalkan Komen Berbentuk URL Link. Komen Berbentuk URL Link Akan Di Delete Bagi Mengelak Blog Ini Dianggap Sebagai "BLOG SPAM" Oleh Pihak Google!