Thursday, November 11, 2010

Resepi : Udang Sanggul

Cerita udang sanggul lagi! Ingat tak entry nie. Smlm sy postkan entry pasal UDANG SANGGUL. Bagi memenuhi permintaan Cik Yanie Gebus dan Cik Ayu...sy letakkan resepi. Resepi ni sy dapat dr kawan sy masa pergi jamuan raya 2010 kt deparment dia. Sy risik2 la sket cara nk wat udang sanggul ni dr dia. So, sy pun balik mencuba. Rasanya resepi ni agak senang....cuma time nk menggulung udang tu agak licin skit. Apapun silalah cuba...mana tahu kot memenuhi selerakan! Terlebih kurang harap maafkan ya. Sukatan ikut kesesuaian anda....

Gulungan yg tak berapa menarik....huhu sorry ya

Lemas dlm kuali....
Dah siap....nti klu gulung biar nampak ekornya!!

Jom layan resepi nie....
  1. Celur 2 bungkus mee segera (sy guna MAMEE sbb lebih kenyal) dlm air panas dan toskan. Mee segera yg dah celur ni kita gaulkan sedikit dgn lada sulah dn minyak masak (sikit saja-utk elak mee nie berlekat antara satu sama lain). Kalau nk rasa pedas2 sikit sy taburkan perencah mee segera (perisa kari) skali. Jgn potong mee segera nie, biarkan ia panjang mengurai. Nanti senang nk gulung dgn udang.
  2. Sediakan lebih kurang 20 ekor udang bersaiz sederhana. Buang kepala kulitnya skali, cuma tinggalkan bahagian ekornya shj. Gaulkan udang ini dgn sedikit garam. Jgn byk sgt nti masin plak.
  3. Ambil mee segera yg dah celur tu dan mula gulungkan mee ke badan udang. Mula dr atas hingga ke bahagian ekor. Tapi bg nampak bahagian ekor tu (tengok gambar ya). Jgn gulung/belit terlalu tebal...nti mee segera tidak ranggup! dalam 3-4 gulungan dh cukup @ ikut kesesuaian.
  4. Susun atur dlm pinggan dan teruskan proses gulungan hingga habis. Kemudian boleh goreng dgn guna minyak yg byk ( goreng terendam)!
  5. Angkat dan toskan. Hidangkan dgn cili sos dan mayonis! Sedap di makan panas. Boleh ubah ikut kesesuaian.

Petang2...waktu yg sesuwai utk menyanggul udang!

Selamat Mencuba!!



p/s : "sharing is caring"!

3 comments:

  1. nampak sedap dan menyelerakan!
    nak try ah nanti!

    ReplyDelete
  2. Mya : Senang sajork nk wat...utk minum petang nie best! wat bg ada rasa pedas sket...baru mengancam

    ReplyDelete
  3. wahh pandai dia reka cipta.fahz nak share resepi udang jugak.kalau kamoo free boleh try.simple dan mudah.

    udang(buang kulit)+lemon+serbuk paprika=disatukan dan diperap sejam or 30mint.

    lidi sate+kulit popia+telur

    cucuk udang pada lidi sate.kulit popia dipotong memanjang sederhana kecil.salut udang dengan telur,dan lilitkan kulit popia mcm mumia".then goreng.kalau free try na.mesti best :)ade krup krap :)

    ReplyDelete

Tinggalkan komen di sini ... Terima kasih ;=)

MAKLUMAN : Jangan Tinggalkan Komen Berbentuk URL Link. Komen Berbentuk URL Link Akan Di Delete Bagi Mengelak Blog Ini Dianggap Sebagai "BLOG SPAM" Oleh Pihak Google!