Assalamualaikum...
Hari ini kita belajar buat PUDING KARAMEL TANPA TELUR. Ini 1st time saya cuba. Selalu saya buat yang ada telur. Yang itu kena kukus. Alhamdulillah menjadi. Cuma tak tahu kenapa tengahnya mcm berlopak. Satu saya buat saiz loyang 28cm. Dan satu lagi saiz kecik. 2-2 licin adik saya balun! Terkilan sikit gula terpahit....selalu buat takdalah pulak macam nie. Tapi tak kisahlah yang pasti dah habis dibedal oleh my younger sis!
Jom terjah resepi! Senang je. Korang boleh try. Tak payah nk kukus2 bagai....kejap je! Kejap siap kejaplah habis...lagi comel kalau letak dalam bekas kecik2. Senang skit nak makan, tak perlu potong-potong dah....
Bahan-bahan
Hari ini kita belajar buat PUDING KARAMEL TANPA TELUR. Ini 1st time saya cuba. Selalu saya buat yang ada telur. Yang itu kena kukus. Alhamdulillah menjadi. Cuma tak tahu kenapa tengahnya mcm berlopak. Satu saya buat saiz loyang 28cm. Dan satu lagi saiz kecik. 2-2 licin adik saya balun! Terkilan sikit gula terpahit....selalu buat takdalah pulak macam nie. Tapi tak kisahlah yang pasti dah habis dibedal oleh my younger sis!
Jom terjah resepi! Senang je. Korang boleh try. Tak payah nk kukus2 bagai....kejap je! Kejap siap kejaplah habis...lagi comel kalau letak dalam bekas kecik2. Senang skit nak makan, tak perlu potong-potong dah....
Bahan-bahan
- 2 sudu besar tepung kastard
- 4 cawan air
- Sebungkus serbuk agar-agar (plain)
- Gula 4 senduk (2 senduk untuk buat gula hangus)
- Susu cair 1 tin (saya guna susu carnation)
- Essen Vanilla 2-3 titik
Cara-caranya
- Untuk buat gula hangus, panaskan 2 senduk gula atas periuk dgn apa yg paling perlahan
- Biarkan mendidih dan gula keperangan masukkan dua sudu air....dan ketepikan. Kalau nak senang terus panaskan atas loyang.
- Dalam periuk berasingan, masak serbuk agar dengan 4 cawan air berserta 2 senduk gula tadi. Kacau sehingga mendidih serta agar dan gula larut. Kemudian masukkan susu cair serta bancuhan tepung kastard [tepung kastard ni bancuh dulu dengan sedikit air]
- Kacau sehingga betul mendidih dan sebati masukkan essen vanilla.
- Kemudian tapiskan adunan ini ke dalam loyang yang berisi gula hangus. Bekukan dahulu baru boleh makan. Lagi sedap bila sejukkan. Masukkan je dalam fridge bila adunan nie dah tak panas.
CK : Pagi ni nak breakfast ape ye??
argghhh..puding itu sungguh menggoda.
ReplyDeleteNobita > rasa biasa2 yg penting habis licin...huhu
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeleteWah! taun ni baru sekali buat puding karamel tapi jnis ada telur. Sedapnye. tak tau plak bleh buat tanpa ada telur. Nanti nak try la..