Saturday, April 23, 2011

Resepi : Masak Lemak Cili Api Ikan Keli Campur Rebung dan Kerabu Mangga

Assalamulaikum ....

Malam nie mood nak cerita pasal resepi je! Sedap ke idak ke ... korang kena cuba! Saya masak nie atas permintaan dan setelah bahan utama dibeli oleh si peminta, maka saya pun masaklah! Den bab masak nie suka bonar. Love gitu ... he he he. Janji bahan cukup. Nak order boleh, tapi jangan selalu bonar order dengan air liur. Kot yang dapat pun air liurlah. Hak hak hak. 

Disebabkan si peminta yang dah beli bahan utama. Den pun masaklah. Ekau minta den masak satu joo ... den up jadi duo jenis masakan! Baikkan den nie. Tapi ini bukan masakan terbaiklah, sebab masih lagi dalam learning process ... selagi nyawa dikandung badan, selagi itulah saya akan belajar masak! Eh ... apa merepek nie, jom layan resepi simple je dari dapur comel CK!



Resepi 1 : Masak Lemak Cili Api Ikan Keli Salai Dengan Rebung


Bahan-bahan ;
  1. 3 ekor ikan keli yang telah disalai - potong 2 ya!
  2. 15 biji cili api - blend
  3. Bawang merah 8 ulas - blend
  4. 1 cm kunyit hidup - blend
  5. 1/2 kilo santan [ guna santan kotak pun boleh ... sekotak jer cukup]
  6. Rebung [hiris bulat-bulat] - boleh letak ikut suka/ boleh juga diganti dengan belimbing buluh
  7. Daun kunyit - nak letak boleh, tak nak pun tak pa [saya tak letak pun]
  8. Asam keping
  9. Garam
  10. Minyak untuk menumis
Cara-cara ;
  1. Cili api, bawang merah dan kunyit diblend bersama. 
  2. Tumis bahan-bahan yang telah diblend dan goreng sampai naik minyak
  3. Masukkan ikan keli kemudian balik-balikkan biar sebati dengan bahan tumisan
  4. Masukkan santan dan perlahankan api
  5. Dah mendidih masukkan rebung, asam keping dan garam
  6. Kacau perlahan agar santan tidak pecah
  7. Masukkan daun kunyit yang dicarik2kan
  8. Biar mendidih seketika ... kemudian baru tutup api


Resepi 2 : Kerabu Mangga

Bahan-bahan ;
  1. Sebiji mangga muda di mayang halus [mayang panjang-panjang ya]
  2. 1 labu bawang besar - di mayang halus
  3. 5 biji cili api di potong kecil-kecil
  4. Segenggam ikan bilis goreng
  5. 1 biji limau nipis - diperah dan ambil airnya [Limau kasturi pun boleh, tapi guna lebih la]
  6. Gula, garam dan serbuk perasa [maggi atau tumix]
Cara-cara ;
  1. Gaulkan hirisan mangga, bawang besar dan cili api
  2. Masukkan perahan limau, gula, garam dan serbuk perasa
  3. Gaul sampai sekata
  4. Kemudian baru masukkan ikan bilis goreng
  5. Siap dan boleh dihidang!

Dah siap 2 resepi simple sekaligus! Saya buat semua nie jam 6.00am. Nak bawa bekal punya pasal. Memasak nie best ... tapi kena ada minat dan keinginan untuk belajar. Resepi saya semua yang simple je dan sesuai untuk yang baru nak belajar masak. Saya masih lagi dalam proses pembelajaran. Masak untuk mak ayah, perut sendiri dan kawan-kawan masih ok lagi penerimaannya.

Saya sekarang dalam usaha untuk bagi betul-betul pandai masak untuk 3-4 jenis masakan untuk tujuan bisnes! Insya-Allah bila dah ok dan diterima oleh semua orang baru ambil tempahan ... itu niat hati saya dan mendapat galakan serta sokongan yang amat baik dari Mak dan Inchik Babah. Itulah impian saya sekian lama "nak jadi tukang masak!"


CK : Usaha tangga kejayaan ... moga dikabulkan Tuhan!


4 comments:

  1. sedapnya resepi no 1 tu..
    hehehe^^~

    ReplyDelete
  2. wow, nak bisnes? bagus. good luck. bisnes makan memang bayak untung, bertuah badan pandai masak. :)

    ReplyDelete
  3. Atiqah > itu belum rasa lagi...he he he

    Ardini > meh-meh dtg cnie

    KAMI > Insya-Allah bila Allah lorongkan nanti, akan dicuba. masih belum pandai...baru tgh belajar nie.

    ReplyDelete

Tinggalkan komen di sini ... Terima kasih ;=)

MAKLUMAN : Jangan Tinggalkan Komen Berbentuk URL Link. Komen Berbentuk URL Link Akan Di Delete Bagi Mengelak Blog Ini Dianggap Sebagai "BLOG SPAM" Oleh Pihak Google!