Tiba- tiba saya jadi rajin nak kongsi resepi mudah dgn korang semua. Ini resepi ingat-ingat lupa yg saya belajar. Erghhh pagi2 lagi dah kongsi resepikan. he he he......korang tak kisahkan?!!???? Jom kita cuba memasak dgn resepi ini.....[malam nie korang try la masakan nie....sure dpt tido awal sbb makanan bersantan lemak berkrim nie...mata cepat ngantuk!!]
Bahan untuk diblender;
- 1/2 inci kunyit
- 1/2 inci halia
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 20 biji cili api kampung
- 6 ketul ayam [dah namapun masak lemak ayam...so wajiblah ada ayam]
- Santan [saya guna 2 mug...]
- Daun kunyit [carik-carikkan]
- Serai - 2 batang [ketuk]
- Asam keping [sekeping pun cukup]
- Garam secukup rasa
- Minyak utk menumis
Panaskan minyak n tumis bahan2 yg dah diblender. Pastikan ianya garing, dah naik bau [nampak minyak tu...kira oklah]. Kemudian masukkan ketulan ayam. Balik-balikkan ketulan ayam tu sampai empuk. Masukkan serai dan daun kunyit. Balik-balikkan sekali lagi ketulan ayam tu. Pastikan ketulan ayam tu dah empuk baru masukkan santan. Letakkan garam secukup rasa. Dah masukkan santan...kecilkan api ya!! Utk mengelakkan santan berkenaan 'pecah'......bila dah mendidih...kacau skit....then tutup api. Sedia utk dihidang!!
Sedap makan dgn nasi panas + kicap [cap..cap...kicap kipas udang!!]
p/s : Jom kita makan.......
Sedap makan dgn nasi panas + kicap [cap..cap...kicap kipas udang!!]
nampak sedap..
ReplyDeletekalau klik preview kat edit html utk buat iklan nuffnang mmg akan kuar ayat camtu biasanya...tue error bg iklan tue..bukan error pd coding edit html..klik je save..pastu view blog ade kuar x iklan..cuba dl ye..
wahh ayam masak lemak cili api..
ReplyDeletelama x makan.. sedapnyaa.. :)
Tom : thanks...tp akak cam takut je nk try. takut hancur segala...ha ha ha
ReplyDeleteAmirrah : amik resepi nie jgn lupa masak tau
Tgh2 malam baca entri ni, buat rasa lapar.. T____T
ReplyDeleteAdam : sila try resepi ni....mesti lapar kamu akan hilang..he he he
ReplyDeleteowh sedapnya....
ReplyDelete