Friday, December 17, 2010

Resepi : Cucur Ikan Bilis


Petang2 nie....sedap oooo makan cucur ikan bilis [lagi sedap klu dapat cicah dgn kuah masak lemak cili api....perghhhh]. Jom kita layan resepi CUCUR IKAN BILIS. Saya buat nie adunan utk 2 org makan je....

Kemetot2 cucur ikan bilis saya [mcm tuan dia jugak kot...he he he]

Bahan-bahan;
  • 2 cawan tepung gandum
  • Segenggam ikan bilis [boleh jgk letak udang....nti nama pun tukarlah jd cucur udang]
  • Daun bawang @ daun kuchai [potong agak 2cm]
  • 1 sudu kecik Yis Mauripan [dibancuh dgn air]
  • Garam secukup rasa
  • Air ais secukupnya [nk bagi cucur tu lembut]
  • Minyak utk menggoreng [sesedap rasalah nk letak byk manapun]
Cara-caranya;

Bancuh tepung dgn air ais. Masukkan bancuhan yis mauripan. Gaul agak2 adunan sebati dan boleh dijemput masa nk menggoreng. Jangan terlalu cair [mmg x dapat jemputlah]...dan jgn terlalu pekat sgt!]. Bila adunan dah sebati masukkan ikan bilis, daun bawang/kuchai dan garam secukup rasa. Siap....utk digoreng!! hah...apalagi....jemput2 lah aduan tu dah masukkan ke dalam minyak panas....

Dah siap masak.....boleh dihidang dgn sos cili. Tapi saya cicah dgn kuah masak lemak cili api....sodap wooooo!!




p/s : Ini cucur yg malas dr anak dara mak...he he he

2 comments:

  1. wah..
    sedapnyer cucur..
    dh lah perut tgh lapa ni.. :(
    hehhehee

    ReplyDelete
  2. wahhhhh sedapnya cucur ikan bilis nie
    lagi sedap makan time panas2 then pekena ayaq panas.mabeles!! =)

    ReplyDelete

Tinggalkan komen di sini ... Terima kasih ;=)

MAKLUMAN : Jangan Tinggalkan Komen Berbentuk URL Link. Komen Berbentuk URL Link Akan Di Delete Bagi Mengelak Blog Ini Dianggap Sebagai "BLOG SPAM" Oleh Pihak Google!