Monday, October 17, 2011

Resepi : Kacang Phool

Assalamualaikum ...



Up lagi dengan resepi. Kiranya hari ini dah ada 2 resepi. Aku nie tak rajin sangat, so aku google resepi yang mudah je. Kat internet nie banyak blog masakan yang ada. Sekarang senang je nak masak ... cari bahan-bahan kat pasar/supermarket, google resepi then tambah sedikit kerajinan untuk memasak. 


Jom layan resepi kacang phool. Actually aku memang suka sangat makan kacang phool cicah roti bakar @ roti benggali (roti putih yang besar tu). First time aku makan kacang phool nie masa kat MAHA yang pertama kat Maeps dulu. Dah lupa tahun bila. Sekali makan terus jatuh cinta.


Rupa paras kacang phool yang aku beli. Macam pelik juga


Terus aku google resepi nak buat kacang phool nie. Aku ceduk resepi dari Che Mat Gebu. Terima kasih ye CMG sebab share resepi nie. Boleh juga aku ceduk ... he he he. Resepi nie memang aku copy paste sebiji sejibon ye. Dan aku masak pun ikut style CMG. Tak menderhaka punya. Setahu aku resepi kacang phool popular sebelah Johor dan Singapore sana. 


Rupa paras kacang phool yang dah siap dimasak. Belum lagi di up dengan hiasan!



Resepi : Kacang Phool
Sumber : Che Mat Gebu



BAHAN-BAHANNYA :-)
1 tin kacang "Phool", diramas kasar2
150 g daging cincang
1/3 cawan jus asam jawa
2 camca besar rempah kari daging + sedikit air, kacau rata
1 camca besar cili kisar
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN LAIN :-)
Telur, digoreng mata kerbau
Bawang besar, didadu
Tomato, didadu
Cili hijau, dipotong
Limau kasturi, dibelah dua
Sedikit minyak sapi, dicairkan

CARA MEMBUATNYA :-)
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, masukkan rempah kari dan daging cincang, masak hingga daging kecut dan tambah air (anggaran 1 cawan).
  • Bila mendidih, masukkan kacang phool dan jus asam jawa. Tambah sedikit garam dan gula. Kecilkan api dan renih hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  • CARA PENYEDIAANNYA :- Cedok kacang phool ke dalam bekas, letak sekeping telur mata kerbau, tabur tomato, bawang dan cili hijau tadi. Tuang sedikit minyak sapi cair dan perahkan jus limau kasturi sebelum dihidangkan bersama roti canai atau roti biasa....
 
Siap dihias. Sedap tau ... jangan lupa mencuba ya!

Memang kenyang makan kacang phool cicah roti. Berkhasiat sangat. Siapa yang diet sesuailah makan. Aku buat kacang phool nie minggu lepas kot. Tapi lupa nak up entry. Lambat pun tak apa. Janji ado ... kan kan!


Best juga memasak rupanya! Tunggu menu lain pulak ...




CK : Buah cempedak di luar pagar!

2 comments:

Tinggalkan komen di sini ... Terima kasih ;=)

MAKLUMAN : Jangan Tinggalkan Komen Berbentuk URL Link. Komen Berbentuk URL Link Akan Di Delete Bagi Mengelak Blog Ini Dianggap Sebagai "BLOG SPAM" Oleh Pihak Google!